Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 28. júla 2016

Knižné úlovky: Zlaté jablká slnka & Priznanie Nata Turnera & Miláčik & Betónová záhrada & Potulky knihami a časem


V dnešnom článku vám ukážem 5 kníh, ktoré nedávno pribudli do mojej knižnice. Ešte predtým ale venujem priestor e-antikvariátu Čierne na bielom, v ktorom som tieto knihy kúpila. Tento e-antikvariát som sa rozhodla preskúmať na základe pozitívnych referencií od mojich internetových známych. Čierne na bielom ma milo prekvapil rozsahom svojej ponuky, jej prepracovanosťou a viacerými zaujímavými nápadmi (napr. kategória, resp. podkategórie Čierne na bielom odporúčaKniha vo vreci ...). Komunikácia ohľadom objednávky prebehla bez problémov, knihy dorazili v priebehu pár dní a sú vo veľmi zachovalom stave.

Pri písaní článkov zvyknem vyhľadávať relevantné informácie z rôznych zdrojov a v prípade úspešného hľadania ich aj následne spomeniem v článkoch. Takto som postupovala aj pri príprave tohto článku. Na internete som našla pár veľmi zaujímavých rozhovorov s Lukášom Cabalom, majiteľom tohto e-antikvariátu. Starší, ale veľmi zaujímavý rozhovor nájdete tu - Lukáš v ňom okrem iného prezrádza napríklad, ako vznikla myšlienka založiť internetový antikvariát alebo podľa čoho určuje cenu predávaných kníh. V článku Lukáš Cabala (antikvariát ČierneNaBielom) o Jackovi Londonovi a plnení snov sa môžete s Lukášom bližšie zoznámiť a zistiť, akú knihu považuje za inšpiratívnu. V článku Čierne na bielom - príbeh jedného antikvariátu sa dozviete, čo Lukáša viedlo k založeniu e-antikvariátu, ako Čierne na bielom funguje a mnohé ďalšie zaujímavé informácie. Okrem hľadania článkov na internete som začala sledovať Čierne na bielom na Facebooku (v rámci svojho profilu zvykne upozorňovať na veľmi zaujímavé tituly) a tiež sledujem profil Lukáša Cabalu, ktorý ma už viackrát inšpiroval svojimi knižnými tipmi.

Pri čítaní vyhľadaných článkov na mňa nesmierne sympaticky zapôsobila prvotná myšlienka, ktorá neskôr viedla k vzniku tohto e-antikvariátu a tou podľa Lukáša bolo "knihy len zachraňovať a zhromažďovať. No neskôr množstvá začali narastať a antikvariát sa javil ako výborná možnosť na získanie financií na ďalšie zachraňovanie kníh. Neskôr vzniká vedľajší a zároveň kľúčový produkt, že knihy sa nielen zachránia, ešte aj potešia niekoho na konci tohto reťazca." Lukášovi veľmi fandím a verím, že sa mu v tejto záslužnej činnosti bude stále dariť. 

Z ponuky e-antikvariátu Čierne na bielom som si vybrala 5 kníh. Prvou je Zlaté jablká slnka od Raya Bradbury. Bradbury napísal jednu z mojich najobľúbenejších kníh - 451 stupňov Fahrenheita, preto som sa rozhodla doplniť moju knižnicu o ďalšiu z Bradburyho kníh. 

Názov: Zlaté jablká slnka
Autor: Ray Bradbury
Vydavateľ: Petit Press
Rok vydania: 2005


Oficiálna anotácia:
Bradburyho plodná fantázia a prostý, ale účinný rozprávačský štýl vytvárajú jedinečnú autorskú individualitu, jeho poviedky, zdanlivo ľahké a nezáväzné, nám ostávajú v pamäti, pretože nám odhaľujú tie stránky vecí a javov, ktoré si pri bežnom vnímaní neuvedomujeme. Zmocňuje sa nás neraz i proti našej vôli. Vedecká fantastika mu nie je iba stechnizovanou zámienkou pre akýsi modernejší western, kde hrdinovia namiesto koní osedlávajú rakety a bojujú nie o dobytok, ale o planetárny Lebensraum. Hlavné miesto uňho vždy patrí človeku v jeho kultúrnych a emocionálnych dimenziách. Nebol v tom prvý, ale na rozdiel od iných autorov, ktorí varovali pred bezduchým pretechni-zovaným svetom, je optimistom. Verí, že človek pretrvá, a zaslúži si pretrvať. Zaslúži si to pre svoju odvahu, statočnosť, schopnosť prekročiť vlastnú malosť a obmedzenosť. Zlaté jablká slnka obsahujú poviedky z čias Bradburyho dozrievania koncom štyridsiatych a v päťdesiatych rokoch.



Pred rokmi som čítala román Sophiina voľba od Williama Styrona. Táto kniha na mňa urobila veľký dojem a považujem ju za jednu z najlepších kníh svetovej literatúry. Okrem tejto knihy som od Styrona zatiaľ nič iné nečítala, preto som sa rozhodla to napraviť a objednala si jeho román Priznanie Nata Turnera.

Názov: Priznanie Nata Turnera
Autor: William Styron
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 1970


Oficiálna anotácia:
Slávny a kontroverzný román amerického spisovateľa, založený na skutočných udalostiach. Opisuje príbeh kazateľa Nata Turnera, vodcu vzbury otrokov vo Virgínii v roku 1831... (prevzaté z Databázy knih)
 



Guy de Maupassant je síce svetoznámy spisovateľ, napriek tomu som zatiaľ žiadnu jeho knihu neprečítala. Rozhodla som sa to zmeniť a objednala som si jeho román Miláčik.

Názov: Miláčik
Autor: Guy de Maupassant
Vydavateľ: Tatran
Rok vydania: 1979


Oficiálna anotácia:
Miláčik je Maupassantov najvýznamnejší satirický román o karieristovi, ktorý sa pomocou žien vyšvihne z biedneho postavenia až do vládnucich kruhov. Dobrodruh bez vzdelania, poddôstojník Georges Duroy sa vďaka priateľovi uchytí ako novinár. Zapáči sa bohatému Walterovi, zvedie mu ženu a po ďalších ľúbostných dobrodružstvách a politických intrigách sa ožení s jeho dcérou Suzanne. Pekný, šarmantný mladík využíva svoje fyzické prednosti na získanie postavenia a majetku, jeho život miláčika žien sa zmení... Hoci autor sa nezaujímal o politické udalosti, francúzska koloniálna expanzia a koristenie z nej sa odrážajú aj v tejto satire politických a novinárskych kruhov. (prevzaté z Databázy knih)




Román Betónová záhrada od Iana McEwana ma zaujal svojou anotáciou. 

Názov: Betónová záhrada
Autor: Ian McEwan
Vydavateľ: Petit Press
Rok vydania: 2005


Oficiálna anotácia: Znepokojujúca kniha - dojemná, ale s neľútostnou otvorenosťou obnažujúca temné stránky ľudskej psychiky...


V príbehu plnom nečakaných zvratov a komicko-absurdných situácií Ian McEwan prostredníctvom inštinktov, vášní a morálnych dilem svojich nedospelých hrdinov s vynikajúcim psychologickým postrehom skúma napätie medzi dysfunkčnou rodinou a spoločnosťou, ktorá ju vytláča na okraj. Štyri deti, ktoré osamejú po smrti rodičov v chátrajúcom dome na spustnutom predmestí, kde zeleň aj symbolicky nahradil betón, robia všetko, aby ochránili svoj malý súkromný svet pred votrelcami zvonku. Ich túžba ostať pokope nadobúda groteskno-hrôzostrašnú podobu, keď sú postavené pred situáciu, v ktorej musia okamžite konať a ktorá pomaly, ale isto speje k jedinému neodvratnému koncu. 



Vzhľadom na to, že priebežne pátram po knihách, ktoré sa zaoberajú knihami, knižnou kultúrou, knižnicami... (Knihy o knihách), veľmi ma potešil objav knihy Potulky knihami a časem od Antonína Přidala.

Názov: Potulky knihami a časem
Autor: Antonín Přidal
Vydavateľ: Barrister & Principal
Rok vydania: 2011


Oficiálna anotácia:
Kniha je souborem esejů, jejichž základem byly cykly autorových rozhlasových promluv. Podobnost s potulováním po krajině není náhodná. Potulky přinášejí nezvyklé pohledy do míst kdysi už viděných, výhledy do knih teprve objevovaných, ale i nové postřehy či záběry detailů stejně jako širších námětů. Náměty sahají od fiktivních situací, jako je třeba osud Romea a Julie, až k historickým událostem, jako byla zkáza Lisabonu v 18. století nebo dramata vysokohorské války v Dolomitech. Vedle starých čínských básníků potkáme současné čínské prozaiky, vedle Voltaira  a Marka Twaina přichází ke slovu ironický komentátor Leo Rosten, známý u nás především z geniálního vlastního autorova překladu humoristického románu o panu Kaplanovi. Výklad provázejí ukázky z komentovaných knih, v češtině publikované mnohdy poprvé.

Pokud se zajímáte o světovou literaturu a chcete se o ní něco dozvědět, stěží naleznete zasvěcenějšího průvodce, než je Antonín Přidal, spisovatel, básník, publicista, a především překladatelská legenda. Jeho vynikající překlady, které v sedmdesátých a osmdesátých letech vycházely, často pod cizím jménem, byly pro mnohé z nás zjevením, závanem svěžího vzduchu v nehybném smrádku socialistické knižní produkce. Dodnes si vzpomínám na setkání s jeho překlady autorů, jako jsou Gilbert Keith Chesterton, David Lodge, Isaac Bashevis Singer či John Updike. A to nemluvím o jeho veleúspěšných a kongeniálních převodech nonsensových básní Edwarda Leara (Kniha třesků a plesků a Velká kniha nesmyslů) či humoristického románu Lea Rostena Pan Kaplan má stále třídu rád.
(prevzaté z Databázy knih)



Článok o mojom prvom nákupe v e-antikvariáte Čierne na bielom je na konci. O ďalšom, nedávnom nákupe v tomto e-antikvariáte vám napíšem zase inokedy. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára