Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 4. novembra 2017

Bublina 2/2017


Poznáte detský časopis Bublina? Ak nie, prečítajte si môj článok o prvom čísle tohto časopisu (tu). Tí z vás, ktorí Bublinu poznáte - čítali ste už druhé číslo Bubliny (ďalej budem čísla označovať Bublina¹ a Bublina²)? Ak nie, čítajte ďalej a dozviete sa, čo sa nachádza v aktuálnom čísle. Ak áno, napíšte mi prosím v komentári svoj názor na aktuálne číslo a/alebo tento časopis vo všeobecnosti.


Bublina¹ má pútavú, neprehliadnuteľnú, farebnú obálku. Táto charakteristika platí aj v prípade Bubliny². Na obálke sú farebné postavy vykonávajúce rôzne povolania - maliar, lekár, cukrár... Prečo tvorcovia časopisu zvolili práve takúto obálku, zistíme už v úvode. Bublina² je totiž venovaná povolaniam. Po prečítaní tejto informácie som bola zvedavá, či sa tvorcom časopisu podarilo vytvoriť rozmanitý a pre detských čitateľov zaujímavý obsah a tiež do akej miery túto tému spracovali. K akému záveru som po prečítaní Bubliny² dospela, vám prezradím až v závere článku. Najprv sa poďme pozrieť na obsah Bubliny².


Čo v Bubline² nájdeme?



Bublina² sa síce venuje jednej téme, ale nájdeme v nej rôzne typy článkov - komiksy, krátke príbehy, originálne návody, úlohy (bludisko, spájačku, štvorsmerovku), poučné a zaujímavé tematické články a inšpirujúce citáty.


"Keď je celý svet tichý, aj jeden hlas sa stane mocným." (Malala)


Citátmi Bublina² začína, tak sa ne poďme pozrieť bližšie. Autorkou uvádzaných citátov je Malala Jusafzaiová z Pakistanu, ktorá v roku 2014 získala Nobelovu cenu za mier. Ak nepoznáte Malalu, odporúčam vám niečo si o nej prečítať. Ja mám v mojej knižnici Malalinu autobiografiu (nájdete ju tu - na konci článku).


Komiksy


V Bubline¹ sú tri komiksy (Oliho banda, krátky komiks (dopĺňajúci príbeh) o mimozemšťanovi Mimovi a Joe Trendy). Tieto komiksy nájdeme aj v Bubline².



 

Na konanie dobra nikdy nie je priskoro 


V Bubline² nájdeme inšpirujúci článok (Malé-VEĽKÉ ČINY), ktorý nabáda deti ku konaniu dobra a uvádza aj konkrétne tipy, "ako na to". Dieťa môže napríklad podarovať kvietok, podeliť sa o sladkosť s kamarátom či pomaľovať kamienky rôznymi motívmi a nechať ich na rôznych miestach, kde ich môžu ľudia nájsť a mať z nich radosť. Nápady uvádzané v článku sa mi páčia, pretože sú nenáročné, zvládnu ich realizovať aj malé deti. Zároveň sú to nápady, ktoré naozaj môžu vyvolať v obdarovaných ľuďoch radosť a dobrú náladu. Jediný nápad, s ktorým nie som na 100% stotožnená, je zanechanie odkazov pre ďalších čitateľov v knihách z knižnice. Som totiž proti písaniu a kresleniu do kníh, ktoré patria knižnici. Ak by sa deti držali odporúčania v článku, aby napríklad vyrobili záložku do knihy, tak voči tomuto tipu nemám výhrady.


Povolania od výmyslu sveta...

 

Aké povolania nájdeme v Bubline²? Ich zoznam je veľmi dlhý a rozmanitý: archeológ, enviromentalista, lekár, vedec, pesničkár, cukrár...

Veľa povolaní objaví detský čitateľ vo štvorsmerovke (veterinárka, zmrzlinár, pilot, dizajnérka, komička...) či v hre Uhádneš povolanie? (umelec, stavbár, policajtka, kominár, zvárač...). V hre Uhádneš povolanie? je nakreslená aj knihovníčka - staršia pani (usudzujem podľa farby vlasov) s okuliarmi. Som rada, že moja profesia je tiež začlenená do tejto hry.


Štvorsmerovka i Uhádneš povolanie? sú ako stvorené na to, aby ich dieťa lúštilo/hralo spolu s rodičom. Okrem príjemne a užitočne strávenému času je to možnosť dieťaťu porozprávať o jednotlivých povolaniach - vysvetliť mu, čo je náplňou jednotlivých povolaní a čo táto práca obnáša.


Bez práce nie sú koláče 


Páči sa mi, že Bublina² sa zaoberá aj prácou vo všeobecnosti. V článku Bez práce nie sú koláče je detskému čitateľovi pútavou a pochopiteľnou formou vysvetlené, že ľudia pracujú od nepamäti a spôsob obživy sa rokmi menil. Dozvie sa napríklad aj to, aký je rozdiel medzi zamestnaním a povolaním, čo je pracovný čas a aké zamestnania v minulosti existovali a dnes sa s nimi už nestretneme.  



Pohľad do histórie


V minulosti existovali rôzne zaujímavé remeslá, ktoré sa dnes už buď nevykonávajú alebo sa ešte v malej miere vyskytujú, ale sú málo známe. Článok Čo sú toto za čudné remeslá? čitateľom bližšie predstaví niekoľko takýchto remesiel, napríklad voštinárstvo či vtáčnictvo.


Kultová hračka


Aj v Bubline² sa nachádza článok venovaný kultovej hračke. Tentoraz je ňou plastová figúrka Igráčik. Kedy Igráčik vznikol? Z akého slova bol odvodený jeho názov a čo znamenalo? Koľko modelov sa vyrobilo do roku 2006? Odpovede na tieto otázky i ďalšie zaujímavé informácie sa dozviete v článku Čím chceš byť? Igráčik! 



Cesta za vysnívaným povolaním


S doktorkou Zuzanou Košutzkou sa čitatelia zoznámili už v Bubline¹ (napísala pútavý článok o pamäti). Jej aktuálny článok s názvom Vysnívané povolanie je tiež veľmi zaujímavý. Prezrádza, kedy sa u Emílie, detskej lekárky, zrodila túžba stať sa lekárkou a čo obnášala cesta za týmto vysnívaným povolaním. Tento článok považujem za veľmi dôležitý, pretože medzi riadkami sa nachádza posolstvo v znení - nevzdávajte sa! Ak máte aj vy vytúžené povolanie, nedajte sa odradiť, pracujte na sebe a choďte za svojim snom. Potešilo ma, že aj tentoraz je článok doktorky Košutzkej doplnený o krásnu ilustráciu Petry Lukovicsovej.

 

Pesničkárstvo


Kto je pesničkár? Ako vznikajú piesne? Čo znamenajú slová - sloha, folkáč či kotlikári? Na všetky tieto otázky nájdeme odpoveď v článku Pesničkárstvo. A okrem toho aj ďalšie zaujímavé informácie o pesničkárstve a tiež skladbu Na výtvarke.


Netradičné profesie, ktoré sú snom mnohých ľudí


Na konci časopisu sa nachádza krátky článok o netradičných profesiách. Domnievam sa, že mnohých detských čitateľov nadchne predstava, že by v dospelosti pracovali ako profesionálny spáč, kontrolór chipsov alebo profesionálny divák.



Pár slov na záver


Po prečítaní všetkých článkov Bubliny² som dospela k záveru, že téma bola spracovaná veľmi kvalitne a dôkladne. Články sú zaujímavé, poučné, zábavné a originálne. V časopise dostalo priestor veľké množstvo povolaní, ktoré boli prezentované rozmanitým a veľakrát originálnym spôsobom. 

Bublinu¹ som zhodnotila ako veľmi vydarenú. Bublinu² považujem tiež za veľmi vydarenú, ale páči sa mi o trochu viac, vzhľadom na kvalitné a nápadité spracovanie zadanej témy. 

Už teraz som zvedavá, či aj ďalšie číslo Bubliny bude venované jednej téme a ak áno, aká téma to bude.

PS Bublinu nájdete aj na Facebooku

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára